Voorstellingen

Aansprekend jongerentheater over actuele onderwerpen

Wat doe jij?

Wat doe jij? is inspringtheater in de klas: een theatrale workshop waarbij leerlingen samen met de acteurs verschillende scenario’s uitproberen. Het thema daarbij is (digitaal) pesten. De tafels en stoelen gaan aan de kant en de acteurs spelen een korte scène, waarin duidelijk sprake is van een pest-situatie en waarin de verschillende partijen die hier een rol in spelen herkenbaar worden neergezet. De spelleider nodigt de leerlingen vervolgens uit om te reageren: ben je het eens met wat hier gebeurt? Wat zou je kunnen doen om het op te lossen? Samen met de acteurs proberen de leerlingen hun suggesties uit.

"Een leuke manier om leerlingen bewust te maken van hoe dingen kunnen gaan. Ze denken mee om oplossingen te verzinnen en dat vond ik erg goed."

#onderhuids

Charlie staat op het dak van de school. Het is hoog, heel hoog. De leerlingen op het schoolplein lijken wel mieren. Ze zien haar niet. Nog een klein stapje, dan houdt het pesten op. Heeft ze eindelijk rust. Eén klein stapje maar. “Spring voor een trein slet!” Nee, áls ze springt, dan springt ze van het dak van de school! Verandert ze het plein in een crime-scène. Dan moeten ze op zoek naar sporen, naar het verhaal. Haar verhaal.

"Ik wist dat het acteurs waren, maar eigenlijk was het mijn eigen verhaal dat ik zag"

Wat wil jij?

Wat wil jij? is een theatrale workshop waarin we jongeren aan het denken zetten over hoe zij een keuze maken voor een profiel of vervolgstudie. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld ‘Hoe weet je wat bij jou past?’, ‘Wie hebben er allemaal invloed op jouw keuze?’ en ‘Wat moet je doen als je helemaal niet kan kiezen?’. Voorop staat dat er geen verkeerde keuze is, maar dat het wel belangrijk is om na te denken over hoe je tot je keuze komt.

De workshop bestaat uit een korte scène, discussievragen en actieve deelname van de leerlingen.

Issy & Sophuis

Issy en Sophius is een theatervoorstelling over twee Joodse jongens: Israël en Sophius de Vries. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog woonden ze met hun familie in Winsum (Groningen).  In de winter van 1942-1943 overlijden ze in Auschwitz: Israël 16 jaar oud, Sophius één dag voor zijn 15e verjaardag. Hun verhaal staat symbool voor het lot van duizenden Joodse kinderen in WOII.

"Ik kan alleen maar in superlatieven reageren. Het spel, de acteurs, het decor, de regie, de luchtigheid en de zwaarte zo mooi in balans, ik vond het fantastisch. Je kent het verhaal van WOII door en door en toch komt het opeens weer echt binnen."