Gespot

CSG Selion en Leon van Gelder maken samen een theatervoorstelling

Gespot is een samenwerking tussen De Steeg en twee Groninger scholen: CSG Selion en Leon van Gelder. Doel is om VMBO-leerlingen actief in aanraking te brengen met podiumkunsten en cultuureducatie steviger te verankeren in het curriculum van de scholen. Dat doen we door theater- en danslessen en door het maken van een eigen theatervoorstelling.

Het project Gespot heeft als doel om leerlingen in het VMBO actief aan de slag te laten gaan met podiumkunsten. Daarvoor werkt De Steeg samen met de Groninger scholen Leon van Gelder en CSG Selion. Allereerst komen wij op school om de leerlingen theater- en danslessen te geven en nemen we ze mee op een theatrale rondleiding door de Stadsschouwburg. Stichting Bevrijdingsfestival Groningen geeft debatlessen over vrijheid. Vervolgens krijgen de leerlingen de mogelijkheid om samen met onze theatermakers een echte voorstelling te maken. Daarvoor krijgen ze van ons 10 weken lang een middag per week theaterles en werken ze de hele meivakantie met regisseurs, choreografen, vormgevers en technici aan het maken van hun voorstelling. En op 4 mei om 21.00 uur is het dan zo ver en spelen ze hun eigen voorstelling in Martiniplaza Groningen, voor familie, vrienden en de burgemeester. De dagen daarna spelen ze ook nog een keer voor hun eigen klasgenoten (minstens zo spannend).

In 2018 en 2019 baseerden we de voorstelling op het boek Dansen met de Vijand van Paul Glaser. Een aangrijpend boek over een Joodse vrouw die door te dansen verschillende concentratiekampen overleeft. Een verhaal over de wil om te overleven en de dunne scheidslijn tussen goed en fout. Dit jaar (2020) staat de voorstelling in het teken van 75 jaar bevrijding.

Kaarten voor de voorstelling op 4 mei zijn te reserveren via Martiniplaza Groningen.

 • Doelgroep
  Leerlingen in het VMBO, klas 2 en 3
 • Groepsgrootte
  Aan de theater- en danslessen nemen 13 klassen deel; Er kunnen maximaal 30 leerlingen meespelen in de theatervoorstelling
 • Tijd
  Deels onder schooltijd, deels in de vrije tijd
 • Locatie
  Op school en in theaterzaal (Martiniplaza)
 • Speelvak
  Lessen op school, repetities en voorstelling in de theaterzaal
 • Makers
  Script Nico van der Wijk
  Regie Maartje de Boer, Karin Noeken, Hannah de Vries
  Vormgeving Kitty Lolkema, Sarah Schierbeek
  Techniek Sarah Schierbeek
  Docenten Maartje de Boer, Mohamed Yusuf Bos, Ellis Hendriksen, Marijke Kuiper, Danny Lambrechts, Maxime Landstra, Marè de Leeuw, Matilde Tomma, Trieneke Verbeek, Hannah de Vries
  Acteurs Leerlingen van Leon van Gelder en CSG Selion
 • Prijs

  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Daarnaast betalen de scholen een vergoeding voor de deelname van hun leerlingen.

Gespot