Issy en Sophius

Een aangrijpende theatervoorstelling over twee Joodse jongens die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Winsum (Groningen) leven: Israël en Sophius de Vries. Op hun klassenfoto zijn ze 11 en 13 jaar oud. Twee jaar later overlijden ze in Auschwitz.

 

Issy en Sophius zijn twee gewone jongens, die voetballen, kattenkwaad uithalen, verliefd worden. Als de oorlog begint lijkt er eerst niet zo veel te veranderen. Maar gaandeweg merken ze dat ze in plaats van gewone jongens vooral Joodse jongens worden. Het wordt steeds moeilijker om 'gewoon' te zijn en steeds onaangenamer om Joods te zijn. Moeten ze onderduiken? Moeten ze vrijwillig op de trein stappen naar Duitsland? En waarom overkomt hen dit? Wat hebben zij verkeerd gedaan?

 

Issy en Sophius kan goed gecombineerd worden met andere activiteiten over vrijheid, bevrijding en de Tweede Wereldoorlog.

Speelperiode april-mei 2017

Doelgroep 12 - 99 jaar

Groepsgrootte op school maximal 100 leerlingen; overige locaties in overleg

Locatie gymzaal/theaterzaal

Lengte 50 minuten

Techniek verduistering noodzakelijk, krachtstroom gewenst

Speelvlak min 6m x 5m x 3m (bxdxh). De vloer dient schoon, stevig en vrij van obstakels te zijn.

Prijs € 1.100 voor 1 voorstelling; € 1.800 voor 2 voorstellingen (op dezelfde dag en locatie). Prijzen zijn inclusief reiskosten en lesmateriaal, exclusief 6% btw en eventuele zaalhuur/hotelkosten. Betaling via de CJP-cultuurkaart is mogelijk.


Klik hier voor de flyer

Issy en Sophius werd mede mogelijk gemaakt door:

* Je Maintiendrai Fonds
* Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg
* Prins Bernhard Cultuurfonds
* VSBfonds

"Bedankt voor deze geweldige voorstelling. Een heftig verhaal, door jullie op een snelle, afwisselende en zelfs gepast humoristische manier gebracht." (Leon van Gelder)

 

"Ik kan alleen maar in superlatieven reageren. Het spel, de acteurs, het decor, de regie, de luchtigheid en de zwaarte zo mooi in balans, ik vond het fantastisch. Zoals we daarna al tegen elkaar zeiden: je kent het verhaal van WOII door en door en toch komt het opeens weer echt binnen." (De Piramiden)

 

"Wat een knap geschreven stuk, levensecht, ongekunstelde dialogen, hoog onopvallend informatief gehalte, actueel, invoelbaar, met gedoseerde humor. Maar ook goed gespeeld. Stuk voor stuk zeer geloofwaardig. Met prikkende ogen de zaal verlaten." (bezoeker in Westerbork)

Op de website van Stichting Een Joodse Erfenis Winsum (sjoelplein.nl/) vind je veel informatie over Issy en Sophius De Vries. Zo is er een leskist, een interview met actrice Sarah Schierbeek (die in de voorstelling de rol van Sophius speelt) en een film over Sophia De Vries - Van der Klei, de oma van Issy en Sophius.

 

Stichting Een Joodse Erfenis Winsum vroeg De Steeg in 2009 om een voorstelling te maken over de familie De Vries. Om er zo voor te zorgen dat ook jongeren van nu het verhaal van de Joden van Winsum kennen. Dat ze niet vergeten worden.

back
next